BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EL-ελληνικά / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / HU-magyar / IT-Italiano /
LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / PL-Polski / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SK-Slovenčina / SV-Svenska
Over de Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA)
tussen de EU en Canada
De Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen de EU en Canada is op 21 september 2017 voorlopig in werking getreden, waardoor de rechten op 99% van alle tarieflijnen zijn afgeschaft en nieuwe mogelijkheden voor diensten en aanbestedingen zijn geopend. CETA is een progressieve handelsovereenkomst, wat betekent dat er sterke verplichtingen aan verbonden zijn (bijvoorbeeld op het gebied van de bevordering van arbeidsrechten, bescherming van het milieu en duurzame ontwikkeling). Zie meer informatie over de overeenkomst op de website van de Europese Commissie.
Over deze ex-post evaluatie
Op 21 september 2023 was het zes jaar geleden dat CETA voorlopig werd toegepast. Het doel van deze ex-postevaluatie is het uitvoeren van een empirisch onderbouwde analyse van de economische, sociale, ecologische en mensenrechteneffecten van CETA na vijf jaar voorlopige toepassing. De beoordeling is gebaseerd op economische modellen, literatuuronderzoek, analyse van statistische gegevens en voortdurend en breed overleg met belanghebbenden.
Gerelateerd aan de impactgebieden bestaat de analyse uit vier duurzaamheidspijlers: economische, sociale, milieu- en mensenrechten. Bovendien biedt de evaluatie, door middel van casestudies, een diepgaande analyse van specifieke kwesties, zoals milieugoederen en -diensten, inkoop, kritieke grondstoffen, landbouwgoederen en conformiteitsbeoordeling.
Tentative Project Timeline
JAN 2024
MAR 2024
Kick off
Draft
Inception Report
APR 2024
Civil Society Dialogue
APR-SEP 2024
JAN 2025
JAN-FEB 2025
MAR 2025
OCT 2024
Consultations
Civil Society
Dialogue
Draft Final
Report
Final Report
Advanced
Chapters